Blog

18 februari 2019

Noodzakelijk voertuigonderhoud

 

Onze auto’s omringen we met alle zorg. Ze krijgen netjes op tijd hun onderhoudsbeurt, we verversen de olie, halen hem regelmatig door de wasstraat en zijn uiteraard lid van de Wegenwacht. We krijgen zelfs ieder jaar automatisch een melding wanneer het weer tijd is voor de APK. Als ons garagebedrijf zegt dat het nodig is om de banden te vervangen of dat een onderdeel gerepareerd moet worden trekken we braaf de portemonnee. Want ja, die auto moet vooral goed blijven rijden….

 

Hoe anders gaan we om met ons lijf. We gebruiken het 24 uur per dag, stellen het bloot aan allerlei schadelijke invloeden, gaan er nogal eens ruw en onvoorzichtig mee om maar verwachten wel dat het een leven lang mee gaat, veel langer zelfs dan de gemiddelde auto.

En preventief onderhoud, dat vinden we niet nodig. Pas als er iets hapert komen we in actie. We dokteren zelf wat of gaan naar de huisarts of de fysiotherapeut.

Toch is je lijf jouw voertuig, het stoffelijke omhulsel van onze geest. We hebben het in dit leven in bruikleen. Hoewel de kwaliteit van ons leven heel nauw samenhangt met de gezondheid van ons lichaam, zien we dat vaak niet terug in de manier waarop veel mensen ermee omgaan. Hier valt nog een wereld te winnen.

 

Er valt nog een wereld te winnen

Overmatige spanning in je lijf is een belangrijke oorzaak van heel veel klachten, zoals bijvoorbeeld: hoofdpijn, nek/rugklachten, pijn in schouders en armen, vermoeidheid en slapeloosheid. Klachten die op zich weer kunnen leiden tot stress, depressie, irritatie, overspannenheid, concentratieverlies en zelfs tot langdurige arbeidsongeschiktheid.

 

Het regelmatig ondergaan van een massage is niet alleen prettig en rustgevend maar het houdt de spieren en dus ons bewegingsapparaat soepel en kan bovengenoemde klachten voorkomen of zelfs helemaal doen verdwijnen. 

Steeds meer bedrijven realiseren zich dat het lange zitten aan een bureau/de computer tot veel lichamelijke klachten leidt en schakelen vaker een (stoel)masseur in om zo ziekteverzuim onder werknemers terug te brengen.

 

Door (stoel)massage wordt het stresshormoon cortisol verminderd en het knuffelhormoon oxitocine verhoogd. Het is eigenlijk heel logisch. Als je het stresshormoon niet reduceert, stapel je de spanning continu op. De klachten die je hierdoor krijgt zijn eigenlijk heel makkelijk te voorkomen, door tijdig en regelmatig ‘onderhoud’ te plegen, zoals een massage. Daarnaast zorgt het voor een betere doorbloeding van de spieren waardoor stijfheid verdwijnt en bewegen weer een stuk soepeler gaat.